onsdag 16 september 2009

Marknadshyror eller inte...

Second Opinion tar upp bristen på hyreslägenheter och säger att problemet är hyresregleringen. Hax följer upp och instämmer dessvärre utan att tänka en sekund längre.

För det första ja marknadshyror kan innebära att man investerar i mer hyreslägenheter, det kan dock lika mycket innebära att man väljer att inte göra ett skit så man kan trissa upp priserna ytterliggare. Dessutom är problemet snarare att det är byråkratin som stoppar de lägenheter vi verkligen behöver, små billiga lägenheter i närheten av kollektivtrafiken.

För det andra, alla som bor i en hyreslägenhet idag subventionerar redan alla som äger sin bostad. Detta genom vår inflation politik som staten och riksbanken står för. Rekord låga räntor som har gett oss riktigt trevligt med inflation, om du bor i en hyresrätt. Har du något kapital kan du ju glömma att du skulle få någon ränta på pengarna. Dessutom får bostadsägaren dra av sina kostnader för sitt lån på skattesedeln, medan hyresgästen som sparar får skatta på de låga ränteinkomster han lyckas få.

Så om vi ska införa marknadshyror i Sverige, avskaffa allt skydd hyresgästen har kan vi inte då också införa marknadsräntor? För jag finner det alltid lika kul att bostadsägare skriker över hur hemskt det är att vi har reglerat hyresmarknaden, medan det inte verkar vara så farligt att vi har reglerat bostadsmarknaden.

Regleringen av bostadsmarknaden och räntepolitiken har trissat upp priserna på våra bostäder så det blir svårt att spara ihop och köpa sin bostad, något som innebär att de som bor i hyreslägenheter inte uppgraderar sig.

Problemet är INTE bara hyresregleringen, det är att vanliga bostäder har blivit omotiverat dyra genom räntedumpningar och nytryckta pengar från våran riksbank. Bevara pengarnas värde och vi skulle inte ha problemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar